Ontstaan
Centraal Nederland ontstond op 3 juni 1973 als fusie tussen 2 dochterondernemingen van de NS, te weten de NBM en Maarse & Kroon. Tot 1978 had CN een vestiging in Aalsmeer en Zeist, het hoofdkantoor werd daarna verplaatst naar Utrecht.
Het hele gebied werd in 1978 opgedeeld in 5 districten: Aalsmeer, Amsterdam, Hilversum, Utrecht en Zeist/Rhenen. Deze werden allemaal aangestuurd vanuit Utrecht. In 1982 gingen alle aandelen van de NS over naar de NV Aandelenbezit Streekvervoer, die op zijn beurt in 1989 opging in de nieuwe holding VSN.
Fusies
In 1980 werd de fa. Tensen (gevestigd te Soest) overgenomen die het werk overgaf aan de VAD en Centraal Nederland. In juli 1980 werd het lijnennet nog verder uitgebreid door de overname van de NAL uit Ter Aar. In 1981 volgde nog een overname van de WABO uit Wijk bij Duurstede, hiermee bestond het vervoersgebied uit Amsterdam tot Wijk bij Duurstede en van Utrecht tot Arnhem.
Herverdeling
De 5 districten gingen uiteindelijk op in de regio West en de regio Oost. Regio West had een kantoor in Uithoorn, waaronder ook de vestingen Leimuiden, Hoofddorp, Schiphol, Amsterdam en Uithoorn vielen. Regio Oost kreeg een kantoor in Zeist, waaronder ook de vestingen Utrecht, Zeist, Rhenen en Hilversum vielen.
De hele geschiedenis kende ook een zwarte bladzijde, in juli 1990 ging bij een brand de stalling in Utrecht, inclusief kantoor, werkplaats en al het rijdend materieel verloren. Het rayon Utrecht werd tijdelijk gevoegd bij Nieuwegein, vanwaar uit het rayon weer langzaam werd opgebouwd.
Splitsing
In de 90'er jaren moest er binnen de VSN-Groep ernstig bezuinigd worden, dat vond plaats door het aantal arbeidsplaatsen op kantoren te verminderen. Van de 12 overgebleven VSN-bedrijven moesten er nog maar 6 overblijven. Bij een fusie in 1994 werd het gehele vervoersgebied opgedeeld, de regio Oost (het voormalige NBM-gebied) fuseerde met de VAD tot Midnet. De regio West werd bij de NZH gevoegd.
Materieel
Het materieel van Centraal Nederland kende diverse soorten:
-
Den Oudsten Alliance
-
Bova Futura (voor de spitsdiensten)
-
Den Oudsten B88
-
Den Oudsten CAOV
-
Leyland National
-
Den Oudsten MB200
-
Den Oudsten MB205G
-
Leyland-Den Oudsten LOB