top of page

24 maart 2017, Kregen we een bericht binnen op Facebook dat er een oude bus op een sloperij in Friesland zou staan. Al snel bleek het de EX- Zuid Ooster 5513 te zijn die afgedankt was bij een cross club. Na flink overleg tussen de sloper en een groepje die geïnteresseerde waren in onderdelen zijn we op 5 April 2017 met Peter van Cootwijk, Pascal en Hans Houdé naar Burgum afgereisd om daar onderdelen te demonteren van de 5513. De grootste klus was om de kop van de bus er af te demonteren (om precies te zijn de raamlijsten met de filmkast pet er aan). Deze zou ten goede komen aan Streekbusmuseum Hoeksewaard voor de NZH 8910.

 

 

's Ochtends om 7 uur ben ik met Hans vertrokken vanuit Sliedrecht. Net buiten Almere hadden we met Peter afgesproken om met ons veder mee te rijden. Na een dik ander half uur rijden kwamen we aan in Drachten bij de MC donalds waar Pascal al ons stond op te wachten, daar zouden we eerst koffie drinken en wat bij praten om vervolgens met 2 auto's en een aanhanger naar Burgum te rijden. Toen we aankwamen bij schroothandelaar Venema werden we vriendelijk ontvangen en zijn we direct begonnen met wat foto's maken van de 5513 en de eerste onderdelen te demonteren.

 

Wonder boven wonder bleek het embleem die op de grill zat nog aanwezig te zijn. Op foto's die we van de sloper gekregen hebben bleek deze verdwenen te zijn door eerdere bezoekers maar is hij later toch nog terug gevonden bij de bus. Helaas was hij niet meer in een al te beste staat, maar was hij mooi genoeg om te gebruiken voor de 2528. We begonnen maar gelijk met de grootste klus.. De kop demonteren. Gelukkig had Pascal een grote slijpmachine mee genomen anders hadden we het zeker niet gered, want we hadden ons toch nog verkeken op de grootte van de klus om de kop te

demonteren. Na uren van slijpen en overige onderdelen te demonteren kwam de kop eindelijk los. Toch bleek deze toch nog te zwaar te zijn om hem met ze alle van de bus te tillen, ook was het een onhandige hoogte. Gelukkig was de sloper zo aardig om ons te helpen en de kop er met een heftruck van af te tillen en in de aanhanger te schuiven. In de 5513 zat ook een mechanische handrem. Deze zat vroeger ook in de 2528 alleen was het nog niet gelukt om er aan eentje te komen. Ook hierbij wilde de sloper een handje helpen en heeft hij de handrem met een brander er uit weten te halen. Uit eindelijk gingen we dus met een kar vol spullen terug naar huis na een zeer geslaagde, leuke en vooral gezellige dag gehad te hebben. Van de sloper kregen we ook nog een gaaf origineel Leyland  service manual die in de bus gelegen had mee. 

Wij willen schroothandelaar Venema heel erg bedanken voor de vriendelijke ontvangst en alle hulp!

(De volgende foto's zijn gemaakt door Peter en Jesse)

Leimuiden

0 0 1

bottom of page